Powered By Blogger

torstai 18. kesäkuuta 2015

Nuorisotyön nouseva trendi?

Elettiin alkuvuotta 2014 ja jossain epämääräisessä palaverissa heitettiin ilmoille idea kesäaikaan kiertävästä autosta, jolla pyrittäisiin tavoittamaan nuoria heidän vapaa-ajanviettopaikoissaan. Autoon pakattaisiin pihapelivälineitä ja muuta mukavaa tekemistä. Idea otettiin vastaan raikuvin aplodein ja seuraavien kuukausien aikana sen pariin ei juurikaan palattu.

Toukokuun 2014 puolivälissä saimme vihdoin silloisen työparini kanssa vahvistuksen, että tulisimme saamaan kesäkuun ensimmäisen viikon ajaksi lainaan Nuorten työpaja Fendarin pakettiautoa iltapäivä- ja ilta-aikaan. Joten kovalla kiireellä valmistelimme auton välinetarjontaa sekä suunnittelimme mahdollisia asemapaikkoja ja ajoreittejä. Kesäkuu koitti nopeasti ja lähes valmistautumatta mutta innokkaina lähdimme kurvailemaan Nuokkaribiilillä ympäri Turkua.
Graafisen suunnittelun huipputuote vm.2014
Viikko kului kuin siivillä ja Nuokkaribiilin parissa vietetty aika oli erittäin antoisaa niin asiakkaille kuin työntekijöilleen. Saimme siinä määrin positiivista palautetta, että työntekijöiden ja johdon yhteisellä päätöksellä päätimme alkaa valmistautua tosissamme ja hyvissä ajoin Nuokkaribiilikesään 2015.

Google oli kovassa käytössä, kun koetimme etsiä tietoa muista Nuokkaribiilin kaltaisista palveluista mutta, yrityksistä huolimatta, emme aivan samankaltaiseen palveluun törmänneet.Kunnes löysimme Kerbiilin.

Keravan nuorisopalvelut olivat startanneet syyskuussa 2014 oman liikkuvan nuorisotilapalvelunsa, joka toimii Keravalla ympärivuotisesti. Innostuneina, kiinnostuneina ja parastamisvalmiudessa* teimme Nuokkaribiilin porukalla päiväreissun keravalle tämän vuoden maaliskuun lopulla. Tutustuimme Keravan nuorisopalveluihin ja eritoten Kerbiilin toimintaan. Reissu oli hyödyllinen, sillä toimme tuliaisena runsaasti ideoita Nuokkaribiilin toimintaan ja käytännön kokemuksia mm. siitä, ettei kannata vaihtaa kesärenkaita autoon ennen vappua :)
Kerbiili ja Keravan kaunis kevätkeli
 
Kevään kuluessa alkoi kantautua tietoja muissakin kaupungeissa toimivista liikkuvista nuorisotilapalveluista. Seinäjoen Nuorisotyöpäivillä huhtikuussa kuulimme ensimmäistä kertaa Kemin nuorisotoimen Puuhapakusta ja hieman myöhemmin löytyi netistä juttua myös Porin nuorisotoimen Nuokkapakusta. Lisäksi ainakin Tornion nuorisotoimen työntekijät kurvailevat tänä kesänä omalla Kesäpösöllään.
Onkin varsinainen ihme, jos ensi kesänä ei tämänkaltaisia "nuokkariautoja" ole liikenteessä jo kymmeniä ympäri Suomen.

Puhtaasti kaupallisissa tarkoituksissa tällaiset liikkuvat toimitilat ovat olleet arkipäivää jo vuosia (esim. ruokarekat, designkärryt yms.) ja siksikin on mahtavaa huomata, että myös nuorisotyön kentällä tämänkaltaiseen liikkuvaan ja nopeaan reagointiin kykenevään toimintaan on alettu panostaa entistä enemmän resursseja. Mikäli tiedät jonkun tekstissä mainitsemattoman "nuokkariauton" niin vinkkaathan siitä kommenteissa, kiitos :)

Vaihtuvat toimipaikat ja kiertävä työ kuormittavat nuorisotyön ammattilaisia ennennäkemättömän raskain tavoin :) 

*parastaa - soveltaa esilletulleista ideoista parhaimmat omia tarkoitusperiään palveleviksi

- Jyri / Nuokkaribiili

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro terveisesi, jätä kommenttisi, esitä toiveesi. Sana on vapaa (mutta moderoitu) :D